CWO opleidingen

CWO I

De CWO I opleiding is bedoeld voor de jeugd die nog nooit gezeild heeft. Tijdens de opleiding word je systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen van de boot, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, met regelmatige wind t/m kracht 3 Beaufort, en in rustig en beschut vaarwater.

Op de vereniging wordt voor de jeugd van 8 tot 12 jaar lesgegeven in de Optimist. Dit is een internationaal befaamde jeugdklasse waarin alle hedendaagse topzeilers als kind hebben gevaren. De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard te spuiten over de waterplas Berkendonk, maar die ook op het IJsselmeer en zelfs op zee kan varen. Doordat de Optimist geen gewicht (kiel) heeft onder de boot kan hij omslaan. Tijdens de zwembadles wordt je daarom geleerd de boot weer rechtop te zetten.

De opleiding bestaat uit twee keer 8 lessen van 2 uur in de Optimist (zie programma 2019 voor de lesdagen) op twee niveaus: in het eerste jaar: CWO I beginners (met eventueel 2 cursisten per boot) en in het tweede jaar: CWO I gevorderden (met 1 cursist per boot). De cursus CWO I gevorderden wordt in het tweede jaar afgesloten met een theorie- en praktijkexamen en resulteert in het Algemeen Diploma Jeugdzeilen I.

Boeien ronden

CWO II

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal, etc., aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag, met voldoende zicht, t/m windkracht 4 Beaufort.

De opleiding bestaat uit twee keer 8 lessen van 2 uur (zie programma 2019 voor de lesdagen) in drie boottypen: Optimist (8-11 jaar), Open Bic (11-13 jaar) en Laser Pico (13-14 jaar). Het CWO II lesprogramma bestaat ook uit twee niveaus: in het eerste jaar: CWO II beginners en in het tweede jaar: CWO II gevorderden. De cursus CWO II wordt in het twee jaar afgesloten met een theorie- en praktijkexamen en resulteert in het Algemeen Diploma Jeugdzeilen II.

Aan de wind varen